משרד עורכי דין ונוטריון המוביל בתחום הגיל השלישי, נדל"ן וחברות.

מהי ג'נטריפיקציה? ואיך היא קשורה למחירי הנדל"ן?

בהגדרתה היא תהליך עירוני-חברתי בורגני מתוכנן או בלתי מתוכנן של מעבר אוכלוסייה מהמעמד הבינוני והגבוה לשכונות חלשות, תוך שינוי מתמשך של אופי השכונה ודחיקת האוכלוסייה המקורית. המעבר יכול להיות ספונטני או מתוכנן ע"י רשויות מקומיות או יזמים.

הליך הג'נטריפיקציה לרוב מתרחש בהדרגה לפי השלבים הבאים:

בשלב הראשון מגיעים לשכונה "חלוצים" בזמן שהביקושים עדיין אינם גבוהים ומחירי הדיור נמוכים יחסית. בפעמים רבות מדובר באנשים בעלי ידע וזמן- הם משפצים את הדירות ומשביחים את הנכס שלהם. אוכלוסייה זו לרוב מנסה להשתלב בהווי של השכונה הוותיקה ולהתחבר לדיירים הקיימים באזור.

בשלב השני מגיעה אוכלוסייה מבוססת יותר שרוכשת את הדירות במחירים גבוהים יותר בהרבה. בשלב זה האזור מתפתח ונפתחים בו עסקים חדשים שתורמים לעניין הגובר בשכונה. בשלב זה נוצרים מתחים בין האוכלוסייה החדשה לאוכלוסייה הוותיקה, ולאט לאט האוכלוסיות הוותיקות נדחקות מרצון או שלא-מרצון, בשל עליית המחירים ושינוי הצביון באזור.

בשלב השלישי והאחרון, נכנסים לשכונה אנשי עסקים, מתווכים, משקיעים וקבלנים שמקפיצים עוד יותר את מחירי הנדל"ן באזור. בשלב זה מרבית קוני הדירות הם משקיעים שלא מעוניינים בדירה לצרכי מגורים, ולעיתים דירות אלו הופכות לדירות רפאים. מופעל לחץ על דיירים וותיקים שערך נכסיהם עלה משמעותית- למכור את הנכס. בשלב זה האוכלוסייה החדשה הופכת לרוב ביחס לאוכלוסייה הוותיקה והושלם התהליך.

כאמור, הגורמים לג'נטיפיקציה לעיתים נובעים באופן ספונטני ולעיתים כחלק מהליך מתוכנן מצד העירייה או יזמים. על פי מחקרים, ניתן לראות קשר בין פעולות והחלטות של העירייה לג'נטריפיקציה. חברות נדל"ן ומשקיעים מפעילים קשרים כלכליים ופוליטיים כדי לשפץ את השכונה לעומת הדיירים הוותיקים שאין להם את הקשרים או את היכולת הכלכלית לבצע זאת.

קיים קשר ישיר בין ג'נטריפיקציה להתחדשות עירונית. בהגדרתה, התחדשות עירונית נועדה להתערב באזור ריק או מדורדר כלכלית, חברתית או פיזית כדי לשפר אותו תוך שיבוח הנכסים באזור. התחדשות עירונית יכולה לנבוע מיזמות של העיריה או של יזמים פרטיים. במקרים רבים, הג'נטריפיקציה היא המשך להתחדשות עירונית. ניתן להניח שבדרך של התחדשות עירונית ניתן יהיה למנוע באופן חלקי את דחיקת האוכלוסיות החלשות באמצעות שיתוף האוכלוסייה הוותיקה בתהליך תוך שימור ושיפור דירת מגוריהם.

בישראל, ג'נטריפיקציה מתרחשת באופן בולט בעיקר באזור תל אביב בשל הביקוש האדיר לקרקע הדוגמאות הבולטות הן יפו, נווה, צדק, פלורנטין ושכונת שפירא. אולם, ניתן לראות תהליכים דומים בערים אחרות כגון: רמת השרון, באר שבע, בית שמש, דימונה, ראשון לציון וחולון.

דילוג לתוכן