
- תביעה לפינוי מושכר היא תביעה המוגשת לבית המשפט השלום לצורך פינוי מושכר מדייר סרבן אשר מסרב לפנות את הנכס או מסרב לעמוד באחת מהוראות חוזה השכירות. תביעה לפינוי מושכר תוגש על ידי בעל הנכס גם לפינוי שוכר שלא משלם שכירות ואף מסרב לפנות את המושכר ביוזמתו.
- הליך התביעה לפינוי מושכר מתנהל משני שלבים מרכזיים:
1. הגשת בקשת לפינוי המושכר דרך בית המשפט.
2. במידה והנתבע לא ביצע את פסק הדין במועד שנקבע במשפט, התובע רשאי לפנות לפתיחת תיק בהוצאה לפועל לצורך אכיפה. במקום התביעה או במקביל אליה, רשאי בעל הדירה לממש את הערובות שהפקיד בידיו השוכר אם חוזה השכירות מאפשר לו לעשות זאת.
- ניתן להגיש תביעה לפינוי מושכר כאשר מתקיים אחד משני התרחישים הבאים:
1. תקופת השכירות הסתיימה אך השוכר מסרב לפנות את הנכס. בעל הדירה הודיע לשוכר לפחות 90 יום מראש כי עליו לפנות את הנכס על פי סעיף בחוזה המאפשר לו לעשות זאת.
2. מקרה בו השוכר ביצע הפרה יסודית של חוזה השכירות אשר מהווה עילה לפינוי השוכר. דוגמה להפרה יסודית יכולה להיות אי תשלום דמי שכירות או גרימת נזק לנכס או לבעליו.
- אילו מסמכים ומידע נדרש המשכיר להמציא לצורך התביעה לפינוי מושכר?
כאשר קיימת עילה אפשרית לפינוי מושכר, יש לצרף לתביעה תצהיר עדות ראשית המפרט את נסיבות המקרה ובנוסף גם עותק של חוזה השכירות אשר מוכיח את ההפרה האמורה, חוות דעת מומחה או אסמכתאות משפטיות אם קיימות. יש לפרט בהרחבה את הפרות השוכר ואת השפעתן על בעל הנכס- בהתאם לסעיפים בחוזה. כמו כן, נכון לשנת 2022, האגרה להגשת תביעה לפינוי מושכר עומדת על 669 ₪.
- האם מומלץ לפתוח הליך מהיר או הליך משפטי רגיל?
את התביעה ניתן להגיש בהליך מהיר או בהליך משפטי רגיל. ההבדל המרכזי בניהם הוא שבהליך מהיר לא ניתן לצרף תביעה לפיצוי על נזקים נוספים מלבד פינוי הדייר. היתרון של הליך מהיר הוא שניתן לפנות את הדייר בתור מספר חודשים בודדים ולנתבע אין רשות להתגונן אלא רק להגיש בקשה לקבל רשות להתגונן אולם החיסרון הוא שלא ניתן לתבוע אותו על הנזקים שנגרמו לנכס או על החובות שנצברו במהלך שהותו. במקרה בו המשכיר מעוניין לתבוע סעד נוסף, ניתן להגיש תביעה בהליך רגיל או להגיש תביעת פינוי בהליך מהיר ותביעה נוספת על הסועדים הנוספים, בלי צורך לבקש פיצול סעדים.
- איך מתנהל ההליך במידה והנתבע מתגונן?
לשוכר יש זכות להתגונן נגד ההליך המשפטי שנפתח נגדו ועליו יהיה להגיש כתב הגנה תוך 30 יום עם פירוט טענותיו. נציין שלנתבע אין אפשרות להגיש הודעת צד ג' או תביעה שכנגד. במקרים בהם הוגש כתב הגנה, בית המשפט יקבע מועד לדיון בו יושמעו הטענות של הצדדים ולאחריו יינתן פסק דין.
אם השוכר בחר שלא להתגונן, יש לעתור לבית המשפט בבקשה למתן פסק דין בהעדר הגנה, ואחרי 15 ימים מהמועד בו השוכר קיבל את פסק הדין (חשוב להגיש את פסק הדין באופן אישי לשוכר), יש לפנות ללשכה להוצאה לפועל בבקשה לאכיפת פסק הדין.
- קצת פרטים על הדיון בבית המשפט:
הדיון בבית המשפט יתקיים ביום אחד, אך בית המשפט שומר על אפשרות לקבוע ימי דיונים נוספים ברציפות ככל הניתן. תחילה תתבצע שמיעת העדים וחקירתם על ידי שני הצדדים, לאחר מכן כל אחד מהצדדים רשאים לסכם את טיעוניהם בעל פה.
הליך של פינוי מושכר מתחיל כשפסק הדין הופך לחלוט, או כשחולף מועד מוגדר שנקבע בפסק הדין המורה על השוכר להתפנות, או אחרי 15 ימים מהמועד בו נמסר פסק הדין לדייר.
- מהי מסירת אזהרה מיוחדת?
מסירת אזהרה מאפשרת לדייר זמן נוסף להתפנות. האזהרה מוגשת לדיין לאחר פתיחה הבקשה לאכיפה של פסק הדין בלשכה להוצאה לפועל. מהות האזהרה היא לציין בפני הדיין שבמידה והוא לא מתפנה, ניתן יהיה לפנות אותו בכוח על פי חוק. לשכת ההוצאה לפועל מפעילה קבלני ביצוע אשר אחראים לבצע את פינוי הדייר. במידת הצורך, יתואם תגבור ממשטרת ישראל. הפינוי עצמו לרוב מבוצע רק לאחר 21 ימים ממסירת הודעת הפינוי. במידה והשוכר שב לנכס לאחר הפינוי, ניתן יהיה לפנות ללשכת ההוצאה לפועל ולפנות אותו באופן מידי וללא התרעה מוקדמת.